別府を愛し、別府に愛されるパン屋さん 木村家パン


こんにちは!そろそろオンライン授業にも慣れてきたりさです!

Hi it’s Risa! How are you all doing with the online courses? I’m getting kind of used to this “new normal” I guess.


今回は久しぶりのインタビュー記事です。

So this time, we interviewed someone for the first time in a while!


最近ロスパンを無料で配ったり、別府の人たちには身近なパン屋さん・木村家パンさんに、お店の歴史、別府ならではの人との繋がりやお店のこれからについてたくさんお話していただきました!

That someone is Kobayashi san from Kimuraya-pan, the bakery! They recently started providing

And we asked the history of the bakery, the connection between them and the customers, the future of the store and more! I hope you enjoy reading it.


今回インタビューに答えてくださったのは小林由美さん。まずはお店の歴史について教えていただきました。

First, Kobayashi san told us the brief history of the bakery.


木村家パンさんのパン。これはチーズが入ってるんだけど、トースターであっためるとチーズが溶けてとっても美味しかったです!


木村家パンだけど小林さん?

まずはお店の名前である木村家パンについて。実は木村家パンの本家は東京・銀座にある「木村家パン」。創業150年の歴史ある本店から暖簾分けしてできたお店で働いていた、小林さんの旦那さんのお父さんが「別府でお店を開きたい」ということで、現在の木村家パンを別府で始められたとか。「よく間違われるのが、(木村家パンだから)木村さんでしょって言われるんだけど(笑)、木村家パンっていうのはお店の屋号なんです」と小林さん。

The original Kimiaraya-pan bakery is actually in Ginza, Tokyo according to her. Her father-in-law had worked at one bakery which was one of the branch-shops and he wanted to have his own bakery in Beppu, that’s how they started the current bakery. “People often ask us if our name is Kimura, since the name of the shop is Kimuraya, but it’s actually from the original Kimuraya-pan in Tokyo, it’s a shop name”


町にあるパン屋さんを気をつけてよく見てみると、いろいろなところに木村家パンさんっていうのがたくさんあって、その理由は別府の木村家パンみたいに、本店から枝分かれしてできたパン屋さんなんだって!

So if you look at the name of bakeries carefully, you actually can find many Kimuraya-pan everywhere and the reason why there are many of them is that the same reason as Kobayashi san mentioned, they are the shop name form the original shop in Ginza, Tokyo!


人との繋がり




「(高校の購買で買ってくれてた人たちが)結婚して、子供ができて、お母さんとかお父さんとかになって「ここのパン買って食べてたんだよ、美味しいんだよ」って言って、子供を連れてきてくれたりとか、そういう時にお客さんとの繋がりとかそういうのを感じるなと思いますね」と話す小林由美さん

“It’s always nice to see our customers who are visiting here with their children and telling them their memories back in their high school days”


今の店舗(上人ヶ浜から石垣に、8月に移転するそうです)の近くの高校に、お昼にパンの販売に行ったり、別府大学の学生、地元の方にも愛されている木村家パン。そんな中でお客さんとの繋がりを感じる瞬間もたくさんあるそう。

The shop is loved by students from Beppu university, students from the high school nearby and people live close to the shop. They told us the moments they feel the connections of those customers.


「何年もパンを作ってるうちに、なくなったパンとかもあるのね。例えば(昔の学生さんが)20年前に食べてたパンを、〜パンはありませんかって聞いてくれることがあって。そこから、もしかしたら高校の時に食べてくれてました?とかっていうのからお話が繋がったりすることはあります。もう県外に出てる人とかも長期休みの時に、たまたま帰ってきたので来てみましたっていうお話を聞いて、この次来るときはじゃあ少し早めに言ってくれたら、(当時のパンを)作ってますよみたいなやりとりもあります」

“There are certain kinds of bread that we don’t have anymore, and then some people who graduated from high school came and asked if we had the bread we had like 20 years ago. And that becomes something to start off the conversation like were you in the school and bought our bread back then and it just goes on which I think is nice to have that kind of conversation. And some people graduated from high school or the university who have already left Beppu, they drop by here saying they come back to Beppu for a holiday, and we say like if you could tell us beforehand that you are coming back, we can make the bread a few years ago for you.”


他にも、木村家パンさんは別府湾サービスエリアにもパンを卸しているんだけど、そのきっかけも、そこで働いていた仕入れ担当の方だったそうです。その担当の方のご家族がずっと木村家パンさんのパンを食べていて、担当の方におすすめして...という流れで、サービスエリアにパンを卸すことが決まったとか。

Not only that, they are selling their bread at Beppuwan Service Area and it started thanks to one staff member who was working there. The process was that staff's family eat their bread for a long time and the family recommended it for that staff and it's been decided.


「(お店を)長くやってて、お客さんとの関わりの中で、見えない部分がたくさん見えたなって思います」

"Working for a long time, the things became clear which was not by communicating with customers"


大学を機に別府に引っ越して来てからずっと、別府の人って本当にあたたかくて素敵だなーって思うことが多いんだけど、このエピソードを聞いてまたそれを実感しました。お客さんとの繋がりを長く大切にしているところも、ずっと別府で愛され続けている秘密なのかも!

そんな地域との繋がりはAPUの学生との間にもあるそうで...

I came to Beppu 2 years ago for APU and I always get this feeling that the people in Beppu are very welcoming and nice, listening to this story from Kobayashi san, I thought I was right. I guess being close to the customers is one of the reasons why they are loved by people in Beppu for so long. And she told us that kind of connection between Kimuraya-pan and students from APU,


「七、八年前に初めてアルバイトしていいですかって来たのがAPUのベトナム人の留学生で、すごく日本語も上手だったし、しっかりしてて、この人なら学生さんだけど大丈夫かなってことでお願いすることにしました。それまではアルバイトは採ってなかったんだけど、その子がすごく感じが良くて、一生懸命だったから、一緒に仕事していくうちにもうちょっとお友達紹介してみたいな感じで、どんどんいろんな国の子がアルバイトに来るようになって。香港、ベトナム、ボツワナ、ケニア、フィジー...結構いろんな国の子が来て、いろんな国の話を聞いて、すごく楽しいし、若いけど世界を見て勉強してるというか、夢を持ってるんだなって」

“We decided to hire a student from Vietnam for the first time 7,8 years ago. The student came here asking for a part-time job, and we thought she is capable enough to do the job here, her Japanese skill was great and all. We’ve never had anyone in general for a part-time job, but she was very nice and hard-working. We asked her if she could introduce her friends for the part-time job eventually. And then there have been students from many other countries like Hongkong, Botswana, Kenya, Fiji…It has been so much fun for us to work with them, they told us about their countries we’ve never been to. I get very impressed seeing them studying and going for their dreams.”


アルバイトとして働いている国際生との交流を通じて、いろいろな国について知ることができるようになったと話してくださいました。そんな中で、今でも交流があるのが、同じく別府にあるベトナム料理屋さん・クーポノス。現在このお店に木村家パンさんのパンを卸しているんだって!その繋がりは、アルバイトできていたベトナム人の学生から。そのベトナム人学生から、まだ学生だったクーポノスのお店の方とあるイベントを通して出会って以来、交流が今も続いているんだそう。もともと、クーポノスの方は、木村家パンさんでアルバイトをして、自分でパンを焼きたかったんだけど、それがなかなか難しくて、夢が実現してベトナム料理屋さんを開業したのち、木村家パンさんにパンをお願いするようになったんだって〜

She told us that she could learn a lot through working with international students. Kimuraya-pan still has the connection with one of the students working at the bakery, who now runs a vietnamies restaurant Cuhponos. They distribute bread for the restaurant.


ずっとお店を続けられている木村家パンさんの歴史にはこんな風に、いろいろな人との繋がりが大きな役割を果たしていることが伝わってきました。

The connections between the shop and the customers are the key for how they keep their business and be loved by many people.




木村家パンさんの秘密

今年で61年目を迎える別府・木村家パン。ここまで長く続けて来ることができた理由って何だろう?

It has been 61 years since Kimuraya-pan started their business in Beppu. What could be the reason that they could continue their business this long?


「みんながおいしいって言ってくれて、APUの上のサービスエリアとかにパンを持っていってるんだけど、そこで食べたっていって県外の人から電話がかかってきて、美味しかったから送ってもらっていいですか、とか(っていう依頼)も時々あるのね。だからそういうときは、一生懸命作って、おいしいって言ってもらえると嬉しいなって思います」

“We also distribute our bread to SA, close to APU, and one of the customers from a different prefecture called us and they really liked the bread and wanted us to send some. And those moments make us very happy.”


と小林さんが語るように、お客さんからの美味しい!っていう声が、61年という長い間お店を続けてこられている理由の一つでもあるみたい!他にも、本社長さんの「できませんとは言わない」というイエスマンの姿勢も、きっとお店とお客さんの結びつきを強くする要素になっていて、「お客さんに頼まれたことは出来る限りの事はしてあげたい」っていう信念がお店を支えているのかもしれません。

As Kobayashi san told us, the connection between them and their customers has been supporting the shop for 61 years! Also the policy of Yes man the president doesn't say “ we can’t do that” is a factor to make the connection between customers and the shop stronger furthermore, the faith that we want to do customer orders as much as we can is supporting the shop.


お店のこれからとメッセージ

最後に5年後、10年後のお店のビジョンと読んでくれているみんなにメッセージを聞いてみました!

Lastly, we asked about vision after 5, 10 years and a message for you guys who are reading!


「5年後・10年後は(今お店がある場所からは)離れちゃうんだけど、また新しい場所で新しいお客さんに、地元のお客さんになってもらえたらいいな。今配っているロスパンとかを通じてうちのパンを食べた人が、地元に帰ったり、遠くに行ったりして大学の別府に行ってみようかってなったときに、「あ、そういえばあのパン食べてたな」とかってまた思い出して、戻ってもらえるように頑張って5年後・10年後もお店を続けていきたいです。そういう新しいつながりを持てたらいいなと思います。毎日頑張っているので、思い出したら遊びに来てね(笑)」

”We won’t be the same place as we are in five or ten years, we are moving to Ishigaki but we hope we could meet new people and make customers happy. We want to keep the shop after 5, 10 years like when people who ate the loss pan we are passing go back to their hometown and want to go to beppu where their university is, we hope they recall like “We used to eat that bread.”. We want new connections like that. Since we are doing our best, please come visit us for bread sometimes.”


わたしは今回インタビューに同行することはできなかったんだけど、記事を書くにあたって録音された音源を聞いているだけでも、お店や小林さん自身の優しさというか、あたたかさを感じました!県外・国外から別府に来て、またどこかに行って別府に帰って来ても迎えてくれるような、そんな地域に寄り添うパン屋さんだなっていう印象を受けました。読んでくれているみんなにもそれが伝わっているといいな...!

I couldn’t join the interviewing part this time, but I could feel that warm atmosphere just listening to the recording. I get the impression that it’s like home where you are always welcomed when you come back to Beppu from somewhere. I hope you could get it too from this article.


木村家パンさんは装いも新たに8月29日から石垣にオープンするので、みんなもぜひ、美味しいパンを買いに行ってみてね〜

Kimuraya-pan will be reopening in Ishigaki on 29th of August, so please go visit there and get yourself some tasty bread!

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